Sarracenia flava


Sarracenia flava este cea mai grandioasa specie a genului. Este adevarat ca si Sarracenia leucophylla poate fi exceptionala in prezenta, dar nu ca S. flava.

S. flava este inalta, ulcioarele ei putand ajunge usor la mai mult de un metru inaltime. Gura ulciorului este inconjurata de o buza rulata inspre exterior, si un pic indoita in partea frontala. Capacul este de obicei mare, indreptat in sus la margini. Deasemeni partea frontala este indoita in jos.

Florile de Sarracenia flava, sunt mari cu petale in forma de banda. Sunt faimoase pentru mirosul puternic de urina de pisica.

Aparent S. flava isi pune tot efortul in cateva ulcioare la inceputul anului. Dupa aceea foarte putine ulcioare mai sunt produse. In timpul iernii, Sarracenia flava produce frunze inalte in forma de sabie, fara ulcioare. Aceastea ajuta la fotosinteza, in timpul iernii fiind putine insecte disponibile.

In salbaticie aceasta planta se gaseste pe coasta de sud-est a SUA, incepand cu Alabama, Florida, Georgia, Carolina de Nord si Sud si putin in Virginia. Este cea mai vulnerabila datorita distrugerii habitatului natural.

Varietati

Exista sapte varietati de Sarracenia flava, dar aceastea sunt, in mare parte, variatii ale culorii ulcioarelor. Adevarul este, ca in marea a majoritate timpului, plantele au caracteristici ale mai multor varietati. Exista arii intregi care sunt dominate de hibrizii ale acestor varietati si nu de ele. Nu va irositi timpul incercand sa studiati toate variatiile si toti hibrizii: o sa innebuniti!

Sarracenia flava var. atropurpurea. Aceasta varietate nu se poate incurca. Are coloritul ulciorului si capacului de un rosu foarte intens. Pentru a obtine aceasta culoare, planta are nevoie de foarte multa lumina. Unele clone sunt foarte mofturoase, si, daca sunt transplantate sau chiar miscate, isi pierd coloritul pentru intreg sezonul.

Sarracenia flava var. cuprea. Este recunoscuta datorita capacului rosu-maroniu, cu ulciorul verde. Mai mult, capacul tine sa isi schimbe coloritul in verde spre sfarzitul sezonului.

Sarracenia flava L. var. flava. Aceasta planta are o pata rosie in partea superioara a ulciorului datorita unei concentrari mai mari de vene.

Sarracenia flava var. maxima. In ciuda denumirii 'maxima' aceasta planta este normala in dimensiuni. Frunzelor le lipseste orice colorit rosu, desi substanta raspunzatoare -anthocyanin- e prezenta in frunzele tinere.

Sarracenia flava var. ornata. Aceasta planta are gatul rosu, si vene multe pe toata suprafata ulciorului si a capacului. La unele plante, venele secundare sunt conectate de cele verticale, facand ca aceste plante sa devina complet rosii in timpul sezonului, apropiindu-se la colorit de Sarracenia flava var. atropurpurea.

Sarracenia flava var. rubricorpora. Aceasta planta are tubul rosu si capacul de culoare galbena sau verde. Este foarte frumoasa dar din pacate nu produce decat un singur ulcior per rozeta in fiecare an. Se gaseste doar in Florida.

Sarracenia flava var. rugelii. Are capacul mare, o pata rosie sau violeta pe gat, si nici o vena rosie pe tot tubul. Este excelenta pentru cultivare pentru ca produce multe ulcioare in timpul sezonului.

Sarracenia flava
Sarracenia flava

Sarracenia flava

Sarracenia flava
Sarracenia flava

Sarracenia flava

Sarracenia flava
Sarracenia flava

Sarracenia flava