Sarracenia - Cultivare

Sarracenia nu este asa de greu de cultivat atata timp cat respectati niste regului. Daca deviati de la aceste reguli, Sarracenia va deveni foarte greu sau imposibil de cultivat. Cele mai comune cauze ale pierderii plantei sunt: lumina inadecvata, substrat incorect, calitatea apei sau tratamentul aplicat iarna de catre crescatorii din zonele tropicale. Sarracenia este o planta foarte sincera - daca nu e fericita cu conditiile in care este cresuta, moare.

Lumina: Sarracenia, in special speciile cu ulcioare verticale, au nevoie de extrem de mult soare. Asta inseamna ca nu sunt potrivite pentru cultura in terariu. Simptomele unei plante care nu are indeajuns soare sunt: ulcioare moi si saracacios colorate. Ulcioarele ar trebui sa fie in stare sa isi suporte propria greutate.

Sarracenia purpurea, S. psittacina, si S. rosea pot fi cultivate si cu mai putin soare. Daca vrei sa cultivi Sarracenia intr-un terariu acestea sunt speciile la care trebuie sa te orientezi (sau hibrizi ale lor). Si apropo, puietii mai tuturor speciilor pot fi tinuti in terariu pana ajunga la varsta de 2-3 ani.

Solul: Sarracenia nu este mofturoasa in privinta solului, atat timp cat nu are niciun fel de nutrienti si aciditate medie. Recomandat este mixul turba nisip 1:1 sau muschi Sphagnum, dar ceva asemanator va functiona la fel de bine.

Iernatul: Sarracenia se asteapta sa simta primavara, vara, toamna si iarna. In timpul primaverii, infloreste. La inceputul verii, produc primele ulcioare. Toamna nu fac nimic. Doar unele specii produc frunze modificate fara ulcioare. In timpul iernii, frunzele crescute vara, mor incet. Puteti profita de aceasta perioada si sa taiati frunzele moarte. Doar cele moarte. Nu taiati niciodata tesut verde. Sarracenia oreophila, S. jonesii, si S. purpurea subsp. purpurea se asteapta la vreme rece si chiar la inghet.

Cei ce cresc plantele in interior au problemele lor. Sarracenia rosea, S. purpurea subsp. purpurea si S. purpurea subsp. venosa se simt bine in terariu tot timpul anului. Dar, daca reusiti sa le faceti sa ierneze, o sa incurajeze ritmul natural de crestere.

Fertilizare: Nu trebuie fertilizate. Toxicitatea din fertilizator e posibil sa va omoare plantele.

Propagarea vegetativa: Daca plantele tale cresc asa mult incat sunt gata sa rupa ghiveciul, le puteti diviza. Acest lucru ar trebui sa se intample odata la trei ani. Rupe usor planta, si fi sigur ca fiecare bucata are cateva radacini si varfuri de crestere. De fapt, nici nu are nevoie de radacini sau de varf de crestere, o bucata de rizom, pusa in pamant si tratata ca o planta matura, poate face si radacini si varfuri de crestere, daca esti un crescator experimentat. Crescatorii au pareri diferite despre care ar fi cel mai bun sezon pentru divizare. Eu prefer primavara, chiar inainte ca primele ulcioare sa apara. Asteptati-va ca planta care a fost divizata sa faca ulcioare distorsionate in primul an.

Sarracenia rosea, S. purpurea, si S. psittacina pot fi propagate si din taieturi ale frunzei. La fel si hibrizii relationati.

Propagarea sexuala: Sarracenia e usor de propagat astfel. Va trebui sa transferi manual polen de la antere la suprafetele stigmatice. Daca acest lucru e realizat bine, in toamna vei avea multe seminte. Sarraceniei ii trebuie 3-5 ani sa ajunga la inflorire de la stadiul de seminte. Polenizarea in cadrul aceleasi flori poate duce la rezultate nesatisfacatoare.

Sarracenia oreophila
Sarracenia oreophila

Sarracenia oreophila

Sarracenia rubra gulfensis - floare si ulcior
Sarracenia rubra gulfensis - floare si ulcior

Sarracenia rubra gulfensis - floare si ulcior

Sarracenia leucophylla
Sarracenia leucophylla

Sarracenia leucophylla