Sarracenia alata

Aceasta specie mai este numita si planta cu ulcior palida, in principal, pentru ca e plictisitoare. Sa nu ma intelegeti gresit Iubesc aceasta planta dar, sa recunoastem, multe specii de Sarracenia alata sunt un pic plictisitoare. Chiar si numele nu este asa de interesant. Se refera la faptul ca ulciorul are un fel de bordura in fata, pe toata lungimea lui. Toate speciile de Sarracenia au aceasta particularitate, ceea ce sugereaza disperarea in denumirea ei.

Evitati folosirea numelui comun 'ulcioarele galbene', pentru a nu se confunda cu Sarracenia flava (flava in latina inseamna galben).

Ulcioarele sunt in general inalte si drepte, cu un capac mic. Florile sunt de culori dechise, deobicei crem, verzui sau galbene. Ocazional exista si flori albe. Ele nu au nici un fel de miros.

Ma grabesc sa adaug ca exista variante superbe de S. alata. In Mississippi si Louisiana se gasesc plante cu ulcioare intens colorate. Unele au capacul rosu intens, altele au vene verticale rosii, altele au ulcioare rosu intens pana la purpuriu-negru.

In general nu e usor sa deosebesti S. alata de S. rubra daca nu sunt inflorite. Secretul sta in dispunerea naturala a venelor. La S. rubra venele sunt reticulare - exista vene verticale dar exista si vene secundare legate de cele verticale - in timp ce la S. alata sunt in general doar verticale.

Sarracenia exista in mod natural in doua locuri care nu au legatura unul cu altul.Prima locatie este in Texas si putin din vestul Lousianei. A doua este formata din partea de est a Louisianei, sudul Mississippi si putin din Alabama.

Sarracenia alata - Planta tanara
Sarracenia alata - Planta tanara

Sarracenia alata - Planta tanara