Nepenthes - 3 - Speciile din Sumatra

Sumatra este o insula mare situata la vest de Borneo. Ca si Borneo aceasta are o suprafata enorma, 475 000 metri patrati. Este foarte lunga (1700 km) dar relativ ingusta (350 km). Mare parte din suprafata are sub 500 metri inaltime, dar intreaga coasta vestica este marginita de un lant muntos numit Bukit Barisan. Acest lant include mai mult de 130 de varfuri care depasesc 2000 metri, cel mai inalt avand 3800 metri (Gunung Kerinci).

Sumatra este proprietatea Indoneziei. Ca si Borneo, industria petroliera si industria lemnului sunt componente principale ale economiei.

In timp ce Nepenthes este o specie care este in mod puternic conectata cu Borneo, si in Sumatra exista un numar inregistrat aproape la fel de mare. Cum este normal pentru Nepenthes, aici se gasesc specii de ses care se gasesc si in alta parte. Dar majoritatea speciilor montane se gasesc doar in Sumatra. Lantul muntos Barisan este centrul diversitatii pentru speciile de aici, si sunt grupate in doua regiuni, Aceh si Danau Toba si a doua formata din muntii Padan si Jambi.

Ca si in pagina anterioara, nu voi descrie in detaliu diferitele specii Nepenthes din Sumatra, ci doar cateva scurte comentarii despre speciile mai importante.

Nepenthes adnata

O specie mica cunoscuta doar din Sumatra Barat.

Nepenthes angasanensis

O specie frumoasa care exista in partea de vest a vaii Alas si in masivul Goh Lembuh

Nepenthes aristolochioides

O specie bizara care seamana partial cu un crab. Gasita in Gunung Tujuh. Colectari au fost facute Gunung Kerici, dar plantele nu au fost verificate. In ciuda faptului ca apar in teritorii protejate, entuziastii colecteaza plante, punand astfel in pericol diferite populatii.

Nepenthes bongso

Destul de rar descoperita pentru ca se ascunde in copaci inalti. O planta spectaculoasa datorita peristomului gigantic pe ulcioarele din partea inferioara a plantei. Se gaseste in muntii din centrul Sumatrei.

Nepenthes densiflora

O planta cu ulcioare prelungite, gratioase si cu un peristom spinos.

Nepenthes diatas

Cunoscuta doar din masivul Gunung Bandahara in Aceh. Foarte similara cu N. singalana.

Nepenthes dubia

O specie foarte frumoasa, cu un ulcior elegant in forma de cupa cu un capac mic care nu pare foarte folositor. Stiuta doar din Gunung Talamau in Sumatra Barat.

Nepenthes eustachya

Foarte asemanatoare cu N. alata din Sumatra. Gasita in doua locuri separate Sumatra Utara si Sumatra Barat.

Nepenthes inermis

Aceasta are multe din caracteristicile ciudate ale lui N. dubia, doar ca sunt mai ciudate in N. inermis. Interiorul lipicios al ulciorului te-ar face sa crezi ca e mai degraba hartie de prins muste decat o capcana. Se gaseste doar in regiunea muntilor centrali ai Sumatrei.

Nepenthes izumiae

O specie din vestul Sumatrei, zona Bukit Barison, numita ca sotia lui Troy Davis.

Nepenthes jacquelineae

O specie spectaculoasa cu peristom ce se poate dilata, numita ca sotia lui Charles Clake. Este prezenta doar in muntii Bukin Barisan.

Nepenthes jamban

Similara cu N. jacquelineae dar nu are acelasi peristom, in prezent doar din colectia din Bukit Barisan. Numele ei inseamna toaleta.
 

Nepenthes lavicola

O planta variata, in momentul de fata cunoscuta doar din masivul Gunung Geureudong in nordul Sumatrei .

Nepenthes lingulata

Similara cu N. izumiae, doar ca are o creasta foarte, foarte lunga prezenta pe capacul ulciorului care este si sursa numelui (ca limba). Aceasta adaugire este acoperita cu glande cu nectar. Cunoscuta doar din Bukit Barisan.

Nepenthes longifolia

Similara cu N. sumatrana. Ca si N. eustachya se gaseste in doua locuri separate Sumatra Barat and Sumatra Utara.

Nepenthes mikei

O planta cu ulcioarele verzi si negre care sunt destul de frumoase. Se gaseste doar un muntii Gunung Pangulubao din Sumatra Utara, si Gunung Bandahara in Aceh.

Nepenthes ovata

Ulcioarele inferioare ale acestei specii au peristomul expandat care fac specia sa semene foarte mult cu N. veitchii. Se gaseste in partea de nord a Sumatrei.
 

Nepenthes rhombicaulis

O specie destul de neremarcabila care apare in mai multe parti in muntii Sumatrei.

Nepenthes rigidifolia

Similara cu N. bongso, si descoperita doar pe o suprafata mica in Sumatra Utara.

Nepenthes singalana

O planta fumoasa cu un peristom adeasea infricosator. Se gaseste doar in muntii centrali ai Sumatrei.

Nepenthes spathulata

O planta frumoasa ce se gaseste din centru pana in sudul Sumatrei.

Nepenthes spectabilis

O planta fabuloasa, verde, cu pete negre si rosu inchis.

Nepenthes sumatrana

O planta a carui peristom spectacus si ulcioare inferioare mult marite, similare cu acelea ale N. bicalcarata (dar fara dinti). Cel mai des intalnita in centrul Sumatrei, aproape de Sibolga, unde este pusa in mare pericol datorita defrisarilor. Specimene au fost descoperite si in Sumatra Barat.

Nepenthes talangensis

O specie frumoasa, mica, cu peristomul vertical care a fost vazuta in muntii Gunung Talang din Sumatra Barat.

Nepenthes tenuis

O sursa de certuri fara sfarsit, cunoscuta doar dintr-o colectie din Sumatra Barat si o singura fotografie foarte proasta calitativ.
 

Nepenthes tobaica

Inrudita, clar, cu N. reinwardtiana.
(c) Barry A. Rice, Ph.D

Nepenthes adnata
Nepenthes adnata

Nepenthes adnata

Nepenthes aristolochioides
Nepenthes aristolochioides

Nepenthes aristolochioides

Nepenthes densiflora
Nepenthes densiflora

Nepenthes densiflora

Nepenthes inermis
Nepenthes inermis

Nepenthes inermis

Nepenthes jamban
Nepenthes jamban

Nepenthes jamban