Nepenthes - 9 - Cultivare si ingrijire 2

Iata cateva indicatii despre cultivare, mai avansate.

Daca doriti sa obtineti seminte, trebuie ca o planta mascul sa infloreasca in acelasi timp cu o planta femela.

Propagare vegetala: Eu am noroc in butasirea diferitelor specii. Intai taiati o tulpina mica. Cei mai buni butasi provin din tulpini care au suprafete verzi. Daca sunt maro sau inlemnite, rata de succes va fi mai mica. Taiati trunchiul in segmente, fiecare avand doua frunze pe el. Taiati frunzele la o treime din dimensiunea lor. Ingropati jumatatea de jos in sol (cel care va functioneaza cel mai bine), si puneti ghiveciul intr-o punga cu 100% umiditate si nivel normal de luminozitate. Inradacinarea apare in aproximativ o luna, dar la unele specii mai recalcitrante poate dura si cateva luni.

Unii crescatori inradacineaza butasii in apa pura. Uneori, hormonii de inradacinare ajuta. Mi s-a mai spus ca e bine ca taierea partiala a frunzelor sa se faca cu o saptamana inaintea taierii butasului. Deasemeni taierea butasului ar trebui facuta sub apa. Nu am nici o explicatie pentru acest lucru dar se pare ca intr-adevar ajuta.

Propagarea sexuala: Daca doriti obtinerea de seminte, veti avea nevoie de polen de la o planta mascul si o planta femela receptiva. Am auzit conflicte cu privire la perioada pentru care polenul poate fi pastrat. Eu as tine polenul in pachete de folie, cat mai uscat, in frigider. Semintele sunt produse cam intr-o luna de la polenizare. Semintele sunt lungi ca niste fire, si ar trebui sa fie plantate imediat, fara nici un tratament special. Germinarea ar trebui sa aibe loc in cateva saptamani, desi am avut cateva la care a durat sase luni.
(c) Barry A. Rice, Ph.D

Nepenthes campanulata
Nepenthes campanulata

Nepenthes campanulata

Nepenthes lamii
Nepenthes lamii

Nepenthes lamii

Nepenthes ovata
Nepenthes ovata

Nepenthes ovata

Nepenthes talangensis
Nepenthes talangensis

Nepenthes talangensis