Nepenthes - 8 - Cultivare si ingrijire 1

Nepenthes e o specie spectaculoasa si adesea foarte scumpa. De aceea crescatorii depun eforturi serioase in a face totul corect. Dar se intampla ca diferitii crescatori sa aiba idei diferite despre crestere si sa fie foarte combativi in apararea retetei proprii de crestere.
De multe ori aceste metode sunt in conflict direct una cu alta. Ce metoda ar trebui sa folosesti? Cea care functioneaza? Cu aceasta specie este foarte posibil ca metoda unei persoane, care aceasta o foloseste cu succes, sa nu functioneze la o alta persoana. De exemplu, daca cineva isi creste plantele intr-o sera, cu lumina mai putina, dar cu umiditate mai mare si udarii mai frecvente, solul nu trebuie sa poata retine multa apa. Pe de alta parte, daca cineva are o sera mult mai luminoasa, dar ceva mai uscata, solul ar trebui sa contina mai mult muschi Sphagnum pentru a retine mai multa apa. Oricand primesc o planta, imi gasesc timp sa o replantez in solul pe care il cunosc cel mai bine.

In continuare voi furniza un ghid sumar de cultivare, care functioneaza pentru mine. Aceasta e o metoda standard, si mi-a dat rezultate satisfacatore in 20 de ani. Adoptatile si veti avea o sansa rezonabila de a creste aceste plante. Oricum, in loc de a va baza in totalitate pe sugestiile mele, recomand cu caldura sa cumparati o carte specializata in aceasta specie.

Loc: Cel mai adesea Nepenthes sunt (sau vor deveni) plante mari, deci au nevoie de spatiu. Un terarium nu isi are rostul. Pervazele ferestrelor sau balcoanele nu sunt locuri potrivite datorita umiditatii scazute. Dar daca locuiti intr-un mediu tropical, ar trebui sa incercati sa cresteti plantele afara.
Daca doriti sa puneti intr-un terarium, ar fi bine sa alegeti specii care sunt mici pe tot parcursul vietii ca de exemplu N. gracilis or N. bellii.

Lumina: Puternica, lumina soarelui difuza este excelenta. Lumina artificiala poate fi adecvata daca este indeajuns de puternica.

Umiditatea si udarea: Umiditatea relativa trebuie sa fie ridicata, cel putin 60%, dar cel mai bine ar fi in jurul a 90%. Cand nu este indeajunsa umiditate, frunzele au tendinta sa se arda pe margini, si plantele nu vor putea sa dezvolte cu succes ulcioarele. Ar trebui sa udati planta de sus altfel plantele vor avea tendinta de a dezvolta radacini pitice. Apa ar trebui sa fie purificata, desi sunt multi care ma pot contrazice.

Ghiveci: Eu prefer plasticul, desi aparent nu conteaza foarte mult. Nu replantati decat daca exista un motiv intemeiat. Replantarea da inapoi cursul vietii plantei cu putin, chiar daca va vor face sa va simtiti mai bine.

Solul: Lumea se cearta des pe acest subiect. Solul pe care trebuie sa il utilizati, cred ca trebuie sa fie reflectia celorlalte conditii. Iata sfatul meu. Incepeti cu 50:50, muschi Sphagnum : mix de perilta. Dupa un an, scoateti plantele din ghivece si uitati-va atent la sistemului de radacini. Daca radacinile par ca exploreaza spatiul, este foarte bine. Daca nu, nu e bine. Ar trebui sa incerci alta reteta de sol. Nu adopta metoda altuia orbeste. Orice metoda ai folosi, testeaz-o din cand in cand si nu pierde ocazia in a inbunatatii reteta.

Temperatura: Asa cum am mai spus, Nepenthes sunt de doua feluri: de ses si de munte. Primele prefera o temperatura de 30-34 grade in timpul zilei si cu 8 grade mai putin noaptea, in timp ce soiurile montane prefera 25-30 de grade ziua si cu 10 grade mai putin noaptea.

Fertilizare: Daca intr-adevar vrei sa fertilizezi plantele, poti incerca un fertilizator pentru orhidee direct in ulcioare de doua ori pe luna. Incepeti cu o cantitate foarte mica si observati efectul. Daca doriti sa continuati ar fi bine sa cercetati cu atentie documentatia specializata. Eu nu folosesc, desi nu neg ca ar putea fi benefice.
(c) Barry A. Rice, Ph.D

Nepenthes ampullaria
Nepenthes ampullaria

Nepenthes ampullaria

Nepenthes lowii
Nepenthes lowii

Nepenthes lowii

Nepenthes gracillima
Nepenthes gracillima

Nepenthes gracillima

Nepenthes rafflesiana ant
Nepenthes rafflesiana ant

Nepenthes rafflesiana ant

Nepenthes longifolia
Nepenthes longifolia

Nepenthes longifolia