Drosera - 6 - Specii cu tuberculi

Acest grup de plante reprezinta cele mai modificate specii din Drosera. Traiesc in Australia de Vest si cele mai multe se conformeaza stilului de viata a grupului de Drosera pitice. Pentru a recapitula, ele au drept sezon de crestere, iarna rece si umeda. In timp ce Drosera pitice, pe timpul verii se transforma in niste muguri, partile de deasupra pamantului ale speciilor cu tuberculi, mor in totalitate. Mai mult, ele isi realoca rezervele de apa in tuberculi mici, sferici, sub pamant. Isi petrec lunile de vara in aceasta forma, si apar in primavara pentru a produce rozete de frunze si flori.

Drosera cu tuberculi poate ajunge la dimensiuni foarte mari, de exemplu de pana la inaltimi de un metru - Drosera gigantea - sau Drosera erythrogyne care poate produce un lujer de pana la 3 metri.

Aceste specii au produs multe controverse in cercurile de cunoscatori. In primul rand, numele. Unii botanisti considera ca ele produc bulbi, nu tuberculi.

Alta sursa de controverse este clasificarea acestor plante. Cartile lui Allen Lowrie au stabilit multe din denumirile speciilor cu tuberculi.Alti cercetatori au reclasificat, au despartit anumite specii, au unificat altele.

Cultivarea Droserei cu tuberculi poate fi facuta daca sunteti atenti la sezonul lung de crestere. Cel mai probabil nu veti avea succes cu cresterea din seminte (exceptie fiind Drosera peltata).

Sugerez sa folositi ghivece adanci - 15 cm cu un mix 2-1 nisip-turba. Pastrati ghivecele aproape umede pana cand apare o crestere deasupra pamantului, apoi pastrati conditii umede, normale de plante carnivore. Apa in tavita este ok, cu conditia sa fie de un nivel mic. Plantele raspund bine la un fertilizator acid aplicat pe foliaj.

Cand plantele se opresc din crestere si mor, de obicei dupa inflorire, lasati ghivecele sa se usuce. Nu deranjati ghivecele din moment ce planta incearca sa isi relocheze resursele. Nu deranjat planta pentru cateva luni, chiar daca ea pare complet moarta.

Cat de uscat ar trebui sa fie ghiveciul in timpul hibernarii. Nu lasati ghivecele sa se usuce in totalitate. Trebuie udata mult mai rar decat restul plantelor din terarium sau din sera.

Propagarea este sigura sperand la tuberculi copii. Cu exeperienta mea limitata va pot spune ca doar Drosera peltata si Drosera ramellosa produc seminte usor de germinat.

Sectiunea Ergaleium

D. andersoniana
D. bicolor
D. bulbigena
D. erythrogyne
D. gigantea var. gigantea
D. gigantea var. geniculata
D. graniticola
D. heterophylla
D. huegelii
D. insolita
D. intricata
D. macrantha
D. marchantii subsp. marchantii
D. marchantii subsp. prophylla
D. menziesii subsp. menziesii
D. menziesii subsp. basifolia
D. menziesii subsp. penicillaris
D. menziesii subsp. thysanosepala
D. microphylla
D. modesta
D. moorei
D. myriantha
D. neesii subsp. neesii
D. neesii subsp. borealis
D. pallida
D. peltata subsp. peltata
D. peltata subsp. auriculata
D. radicans
D. salina
D. stricticaulis subsp. stricticaulis
D. stricticaulis subsp. eremaea
D. subhirtella
D. sulphurea
D. zigzagia

 

Sectiunea Erythrorhiza

D. browniana
D. bulbosa subsp. bulbosa
D. bulbosa subsp. major
D. erythrorhiza subsp. erythrorhiza
D. erythrorhiza subsp. collina
D. erythrorhiza subsp. magna
D. erythrorhiza subsp. squamosa
D. lowriei
D. macrophylla
D. orbiculata
D. prostratoscaposa
D. rosulata
D. tubaestylis
D. whittakeri
D. zonaria

 

Sectiunea Stolonifera

D. fimbriata
D. humilis
D. monticola
D. platypoda
D. porrecta
D. prostrata
D. purpurascens
D. ramellosa
D. rupicola
D. stolonifera
(c) Barry A. Rice, Ph.D

Drosera ordensis
Drosera ordensis

Drosera ordensis

Drosera adelae
Drosera adelae

Drosera adelae

Drosera peltata
Drosera peltata

Drosera peltata