Drosera - 3 - Specii pitice

Majoritatea acestor specii sunt aproape in totalitate localizate in Australia vestica. In timpul iernilor umede si reci, aceste plante infloresc si cresc spectaculos. Insa chiar si la maturitate aceste specii isi merita numele pentru ca sunt foarte mici.

Florile speciilor de Drosera pitice sunt foarte frumoase. Sunt adesea la fel de mari ca restul plantei si au culori metalice de roz, galben, portocaliu, rosu sau alb. Cateva au si flori foarte, foarte mici, dar aceste specii sunt Dminoritare.

Din nefericire Speciile de Drosera pitice produc rar seminte, iar cele produse sunt adesea greu de germinat.

Exista controverse taxonomice in privinta acestor specii. Unele specii tind sa hibridizeze desi sunt sterile. Si uneori specile hibride sunt mai usor de cultivat decat cea pura.

Dupa o iarna placuta, urmeaza o vara lunga si fierbinte. Aceste specii intra intr-o stare de hibernare pentru a supravietui. Frunzele mor, ramanand doar baza in centru rozetei. In aceasta pozitie ramane pe parcursul anotimpului cald, pana la intoarcerea iernii.

Cresterea este reluata in toamna prin producerea de muguri. Acesti muguri sunt frunze modificate care se separa, se inradacineaza si formeaza plante noi. Sunt produsi din centrul rozetei si arata ca un grup mic de struguri.

Cultivarea acestor specii nu este usoara in terariumuri, multe gasind viata din terarium toxica. Exceptiile sunt niste hibrizi Drosera occidentalis, si Drosera pygmaea. Aceste specii din urma sunt singurele care nu sunt restrictionate la vestul Australiei. Le puteti cultiva in conditiile asemanatoare ca pentru Drosera tropicale. De asemeni cresc prompt si din seminte, unii ar putea spune ca prea promt din moment ce pot coloniza ghivecele vecine.

Pentru cele mai bune rezultate cresteti aceste plante intr-un mix de turba si nisip 2-1, in ghivece de cel putin 15 cm adancime. Nu incercati sa le transplantati pentru ca au radacini lungi, foarte delicate, care inseamna mult pentru ele. Plantele germineaza pe suprafata solului; orientarea nu conteaza pentru ca isi vor da seama singura de directie. Plantele ar trebui sa creasca de la germinare pana la inflorire intr-un singur sezon. Adesea, plantele, in special cele mai batrane, mor in timpul hibernarii. De aceea e recomandat sa aveti mai multe pentru a fi siguri ca aveti de la ce obtine seminte in toamna.

D. allantostigma
D. androsacea
D. barbigera
D. callistos
D. citrina var. citrina
D. citrina var. nivea
D. closterostigma
D. dichrosepala subsp. dichrosepala
D. dichrosepala subsp. enodes
D. echinoblastus
D. eneabba
D. grievei
D. helodes
D. hyperostigma
D. lasiantha
D. leucoblasta
D. leucostigma
D. mannii
D. miniata
D. nitidula
D. occidentalis subsp. occidentalis
D. occ. subsp. occ. var. microscapa
D. occ. subsp. australis
D. omissa
D. oreopodion
D. paleacea subsp. paleacea
D. paleacea subsp. leioblastus
D. paleacea subsp. roseana
D. paleacea subsp. stelliflora
D. paleacea subsp. trichocaulis
D. parvula subsp. parvula
D. parvula subsp. sargentii
D. patens
D. pedicellaris
D. platystigma
D. pulchella
D. pycnoblasta
D. pygmaea
D. rechingeri
D. scorpioides
D. sewelliae
D. silvicola
D. spilos
D. walyunga
(c) Barry A. Rice, Ph.D

Drosera aliciae
Drosera aliciae

Drosera aliciae

Drosera capensis
Drosera capensis

Drosera capensis

Drosera capillaris
Drosera capillaris

Drosera capillaris