Drosera - 1 - Introducere

Acest grup de plante ar putea foarte bine sa fie numit si hartia de prins muste. Frunzele lor sunt acoperite cu tentacule ce se termina in glande sferice ce sunt acoperite intr-o mingiuta de mucilagiu. Stralucirea acestuia in lumina soarelui sugereaza numele comun, sundew, roua soarelui. Insectele sunt prinse cand ajung pe frunze si devin prinse de mucilagiul lipicios. In timp ce insectele incearca sa se elibereze, ating si alte tentacule ne mai putandu-se elibera. Exista mai multe feluri de tentacule pe frunzele plantelor. Unele dintre cele mai intalnite feluri pot, cand sunt stimulate, sa se miste si sa prinda si mai bine prada. Miscarea tentaculelor poate fi pornita si de stimulare mecanica si de stimulare chimica. Miscarea este evidenta in aproximativ jumatate de ora de la stimulare. Anumite tentacule ale unor specii ale genului nu se pot misca deloc.
Sunt mai mult de 170 de specii de Drosera ce se gasesc pe toate continentele, mai putin Antarctica. Diversitatea este incredibila. Unele forme tropicale cresc tot timpul anului, in timp ce altele mor (mai putin radacina). Speciile din habitatele reci isi petrec iarna, cel mai adesea, in niste bulbi densi. Unele specii sunt inalte, altele se dezvolta ca vita de vie.

Inafara de problemele asociate cu distrugerea habitatelor, cele mai multe specii nu prezinta probleme de conservare.

O mica nota inaintea descrierii propriuzise. Cum e de asteptat pentru un gen cu o diversitatea asa mare, nu exista o singura reteta pentru cultivarea Droserei. Trebuie sa sti exact ce planta ai ca sa poti sti cum sa o cresti. Daca e prima ta planta, cel mai probabil este o specie care se creste usor, ca D. capensis, D. capillaris, D. dielsiana or D. spatulata. Principala ta misiune va fi sa ii dai lumina, dupa cum vom vedea mai departe.
(c) Barry A. Rice, Ph.D

Drosera hartmeyerorum
Drosera hartmeyerorum

Drosera hartmeyerorum

Drosera hartmeyerorum
Drosera hartmeyerorum

Drosera hartmeyerorum

Drosera indica
Drosera indica

Drosera indica