Dionaea muscipula - Prezentare

PrezentareDionaea muscipula mai este cunoscuta si sub numele de Venus Flytrap. Este o planta carnivora care isi prinde si isi digera prada, in general insecte. Structura capcanelor este formata din portiunea finala a frunzelor. Planta poate avea patru pana la sapte frunze care iau nastere din tulpina subterana care este defapt un rizom. Fiecare frunza poate ajunge la o lungime maxima de trei pana la sapte centimetri, in functie de perioada anului; frunzele mai lungi apar in general dupa inflorire. Plantele care aparent au mult mai multe frunze, sunt in general colonii care au aparut prin diviziunea rozetelor subterane.

Frunza este formata din doua regiuni: o portiune plata, in forma de inima - care este petiol capabil de fotosinteza si o pereche de lobi terminali, la margine, care formeaza capcana. Lobii se misca rapid atunci cand sunt stimulate de prada. Mecanismul de inchidere este activat atunci cand prada atinge unul din cele trei firisoare mici aflate pe fiecare dintre lobi. Lobii se inchid atunci cand doua astfel de firisoare sunt atinse sau unul atins de doua ori. Mecanismul de inchidere este atat de avansat incat poate diferentia insectele de alte lucruri precum picaturi de ploaie. La marginea lobilor se afla protuberante tari care previn scaparea pradelor de dimensiuni mai mari. Exista distanta intre acesti dinti, astfel incat prada foarte mica poate scapa, probabil pentru ca energia folosita pentru a digera prada mica este mai mare decat cea castigata consumand-o. Daca prada este prea mica si scapa, capcana se va redeschide in 12 ore. Daca prada se misca in interiorul capcanei, aceasta se strange si digestia incepe mai repede.

Viteza inchiderii capcanei poate varia in functie de mai multi factori precum: umiditate, lumina, marimea pradei, etc. Aceasta viteza poate fi folosita ca un indicator a starii generale a plantei, cu cat mai repede cu atat mai bine. Dionaea nu este chiar atat de dependenta de umiditate cum sunt alte specii de plante carnivore ca Nepenthes, Cephalotus, Heliamphora, si o parte din familia Drosera.


Mecanismul de inchidere


Dionaea muscipula este o planta dintr-un grup restrans care este capabil de miscare rapida. Mecanismul prin care capcanele se inchid implica o interactiune complexa intre elasticitatea, presiunea interioara si cresterea plantei. In mod normal, lobii capcanei sunt convecsi, dar cand sunt inchisi lobii sunt concavi (formand o cavitate). Schimbarea acestei starii bistabile este cea care inchide capcana, dar mecanismul prin care apare este destul de slab inteles. Cand firisoarele de pe lobi sunt atinse, un potintial de actiune (http://en.wikipedia.org/wiki/Action_potential) e generat. Acesta este propagat, la randul lui, in lungul lobilor.
Daca prada nu reuseste sa scape din capcana, va continua sa stimuleze firisoarele de pe partea interioara a lobilor, capacana continuand sa se inchida pana intr-un final cand este inchisa ermetic formand un 'stomac' in care digestia se va desfasura. Digestia dureaza aproximativ 10 zile dupa care capcana se redeschide, chiar daca, in mod normal, o capacana nu prinde mai mult de 3 insecte in viata ei.


Habitat


In mod normal Venus Flytrap traieste in locuri lipsite de nitrogen, ca mlastinile. Desi a fost transplantata si este crescuta cu succes in multe parti ale globului, ea se gaseste nativ doar in Carolina de Nord (Statele Unite ale Americii). Aparent, o specie a fost naturalizata si in partea de nord a Floridei. De asemea a fost introdusa in diferite alte zone de pasari migratoare care au plecat din Carolina. Saracia nutritionala a solului este motivul pentru care planta se bazeaza pe acest fel de capcana elaborata: insectele o aprovizioneaza cu nitrogenul necesar pentru formarea de proteine.
Venus Flytrap nu este o planta tropicala si poate indura ierni blande. Defapt daca planta nu trece printr-o perioada de hibernare, va fi slabita si va muri dupa o perioada de timp.

Dionaea muscipula
Dionaea muscipula

Dionaea muscipula

Dionaea muscipula
Dionaea muscipula

Dionaea muscipula

Dionaea muscipula
Dionaea muscipula

Dionaea muscipula

Dionaea muscipula dentata
Dionaea muscipula dentata

Dionaea muscipula dentata