Planta mea este in hibernare sau este moarta

Aceasta este o intrebare frecventa din doua motive. Primul, o multime de oameni isi omoara plantele Venus flytrap si, in disperare de cauza, se agata de ultima speranta ca plantele lor sunt in hibernare. Al doilea, multi oameni sunt nerabdatori ca plantele lor sa iasa din hibernare si insista in a le misca pamantul (afirmand ca determina daca planta este inca ok) cand planta ar trebui lasata in pace. Este usor sa diferentiezi intre o planta Venus flytrap care moare si una care intra in hibernare.
O planta Venus flytrap care moare isi da duhul relativ repede. Frunzele mor complet si tot ceea ce ramane din planta este ceva complet moale si lipicios. Congelati o frunza de laptuca si apoi puneti-o pe blatul de bucatarie ca sa vedeti cum arata o planta Venus flytrap aflata pe moarte. Patetic. In schimb, a planta Venus flytrap care intra in hibernare incetineste din crestere un pic si deseori frunzele se innegresc si mor dupa cateva saptamani. Toate clonele pe care le cresc isi mentin cel putin cateva frunze verzi chiar si in hibernare. (Mentionez ca draguta Dionaea Clayton’s Red Sunset rosie, cultivate, se presupune ca moare in intregime pe timpul iernii, dar nu am observat ca asta sa se aplice plantei mele.)

Daca planta dvs. s-a oprit din crestere timp de cam 2 luni, este fie in hibernare fie moarta. Cum va puteti da seama de diferenta? In primul rand, daca este toamna, mai mult ca sigur este in hibernare. Daca planta dvs. este verde pe partile de deasupra pamantului, este in hibernare.

Chiar si daca toate partile aflate deasupra pamantului sunt negre si oribile, nu este neaparat moarta. Cel mai bun lucru pe care puteti sa-l faceti este sa asteptati! Da, mai stati in maini inca o luna. Un tip pe care l-am cunoscut cand am inceput sa cresc plante carnivore ii spunea temutul Cuvant cu R, adica rabdare! (Rob M, unde esti?). Daca planta este in hibernare, vrea sa fie lasata in pace. Daca planta este moarta, ei bine, nu prea mai conteaza acum, nu e asa? Asa ca lasati planta in pace. Cu siguranta veti rani planta, daca va prostiti pe langa ea. Bineinteles, specia voastra a divizat atomul pentru a face bombe si in curand va clona oamenii, astfel ca probabil va fi nevoie sa va bagati coada si aici, de asemenea. Daca chiar trebuie sa riscati sanatatea plantei dvs. pentru a va satisface curiozitatea nesaturata, scoateti cu grija planta din pamant. Daca bulbul este putrezit, moale si mirositor, sunteti proprietarul unei plante moarte. Bingo! Daca bulbul este crocant, planta dvs. doarme. Numai ca acum activitatea dvs. i-a produs un sistem de radacini rupt si probabil chiar taieturi ale bulbului. Infectie de ciuperci, putrezire si moartea sunt acum mai preponderente. Fir-ar!Evalueaza acest articol

Nu exista comentarii.

Adauga comentariul tau