Cum pot plantele sa se miste?

Toate plantele au capacitatea de a se misca intr-o anumita masura. Poate fi simpla miscare ca urmare a cresterii, sau datorita faptului ca unele plante urmaresc miscarea soarelui. Dar la unele plante carnivore miscarea poate fi foarte rapida si impresionanta. Din moment ce plantele nu au tesut muscular, cum reusesc miscarea?

Plantele carnivore utilizeaza trei mecanisme de miscare (desi inca exista incertitudini in randul oamenilor de stiinta).
Primul mecanism este cel al Capcanei lui Venus. El implica schimbari in dimensiunile celulelor. Cand este activata capcana, prin firisoarele de declansare de pe frunze, suprafata peretelui exterior devine mai mare decat suprafata interioara si capcana se inchide.
Al doilea mecanism este dat de catre cresterea celulelor - tentaculele Droserei se apleaca catre prada datorita faptului ca pe o parte celulele sunt mai mari decat pe cea opusa.
A treia metoda poate implica transferul de fluide - in esenta planta se ofileste, controlat, in anumite directii.

Miscarea rapida in regatul plantelor nu este unica plantelor carnivore. Poate sunteti la fel de familiarizati cu plante precum Mimoza, care se misca la atingere. Tot ce trebuie este o atingere usoara si planta isi restrange frunzele spre pamant. Numele comun in Hawai se traduce prin rusine.

Nu toate plantele carnivore au parti in miscare. Multe dintre ele (cele cu ulcior) isi captureaza prada avand frunzele intr-o forma foarte inteligenta in care taratoarele pot intra dar nu mai pot iesi. Aceste plante nu au nicio miscare.

Deci, dupa cum vedeti, chiar daca sunt cu adevarat uimitoare, plantele carnivore nu sunt creaturi de pe alta planeta! Ele sunt plante care si-au dezvoltat obiceiuri extraordinare pentru a supravietui. Fascinant, intrigant, incitant dar, în final, acestea sunt tot plante.Evalueaza acest articol

Sep 04

nicu

salutare acest articol este impresionant de exemplu inainte de al citi nu am crezut ca plantele se pot misca

Adauga comentariul tau