Plante carnivore in Romania

In Romania se gasesc in habitatul lor natural doar cateva specii de plante carnivore. Dintre acestea, cea mai cunoscuta este Drosera Rotundifolia denumita popular si Roua cerului.

Drosera Rotundifolia sau Roua cerului

Este cea mai raspandita specie de Drosera. Se gaseste in nordul Europei, mai rar in centrul si sudul ei, In America de Nord, in toata Siberia, Corea, Japonia si Noua Guinee.

Planta se hraneste cu insecte ce sunt atrase de culoarea rosie si de sclipirea picaturilor de pe suprafata frunzelor (de aici si denumirea populara de Roua cerului). Planta foloseste enzime pentru a dizolva insectele – care se lipesc de tentacule – si isi extrag din corpul lor nitrati si alti nutrienti.

In Romania planta poate fi vazuta, in cadru organizat, alaturi de o specie inrudita – Drosera X Obovata in Tinovul Mohos.

Tinovul Mohos este o turbarie ce a luat nastere intr-un fost crater vulcanic. El se afla in vecinatatea mult mai cunoscutului lac vulcanic Sf. Ana. Este o rezervatie floristica cu numeroase raritati botanice de pe vremea glaciaturii. Se poate vizita numai insotit de ghid.

Alte plante carnivore care se gasesc in Romania sunt Pinguicula alpina si Pinguicula vulgaris in muntii Bucegi si Utricularia vulgaris in Delta Dunarii.

Este de retinut ca recoltarea de plante carnivore aflate in rezervatii naturale poate constitui o infractiune si se sanctioneaza conform legilor in vigoare.Evalueaza acest articol

Mar 25

Anca Popinciuc

Roua cerului creste si in Carpatii Orientali, in tinovul de la Poiana Stampei.

Jun 08

Maresecret

In delta cresc aldrovanda si otratelul de balta, ambele plante fiind carnivore. Suparator este faptul ca acum 10-15 min am auzit la radio romania actualitati, post platit din bani publici, cum o...inteligenta crainica, decreta cu siguranta maxima in voce ca in romania traieste doar o singura specie de planta carnivora (roua cerului).

Apr 08

laura

plantele acestea sunt magnifice.

Feb 14

Danciu Adrian

Noi am gasit,drosera rotundifolia si la baza Cestei Cocosului in Maramures,am gasit populatii foarte sanatoase si foarte numeroase.Urmatoarea expeditie o facem in muntii Rodnei,sa fotografiem pinguicula alpina.

Adauga comentariul tau