Despre lumina

Sunt sigur ca principala cauza care provoaca moartea plantelor carnivore in mana incepatorilor, este lumina inadecvata. Sau mai precis cantitatea ei. Plantele carnivore necesita multa lumina. Cele mai multe au nevoie de soare direct. Dionaea are, cu siguranta. Daca nu le dai plantelor cantitatea de lumina de care au nevoie, le iei sursa primara de energie. Fara aceasta energie nu pot functiona. Nu le pot creste radacinile sau frunzele, nu pot rezista unui stres minor precum fungi, si cu siguranta nu pot digera insecte.

Asa ca dati-le lumina.

Furnizarea cantitatii necesare de lumina poate fi o provocare. Daca nu ai o sera, vei avea nevoie de lumina artificiala, pervazul cu siguranta nu este indeajuns luminat.Pentru a ilumina terariumuri, ar trebui cel putin 4 tuburi fluorescente de 30cm. Foloseste lumina alba rece sau calda.Evalueaza acest articol

Jun 07

Tibi

Nu e nevoie chiar de atata lumina.Chiar si Dionaea se dezvolta foarte bine pe pervazul unui geam.Mie mi se pare mult mai importanta umiditatea din jurul plantei (cresterea umiditatii se face prin introducerea plantei cu tot cu ghiveci intr-un recipient inalt de sticla - poate fi si un borcan inalt, dar mai eleganta ar fi o vaza simpla, cilindrica, inalta.Pe parcursul verii la baza ghiveciului cu planta carnivora sa fie tot timpul apa de minim 1,5-2 cm.)

Jun 07

cristi

De acord ca se pot dezvolta cu o cantitate mai mica de lumina, dar coloritul nu va fi nicodata la fel de frumos. Speciile de Dionaea care sunt rosii nu vor avea aceasta culoare. La fel si Sarracenia leucophylla [sau hibrizi ai acesteia], nu va fi nicodata alba fara mult soare.

Jun 07

Tibi

Primul meu comentariu era pentru incepatorii intr-ale cresterii plantelor carnivore, pentru a nu le taia elanul din start.E adevarat ca daca nu au lumina puternica speciile de Dionaea care de la mama lor sunt rosii nu vor avea nuanta de rosu foarte intensa, dar la fel de adevarat e ca cele care sunt verzi, tot de la mama lor (cum sunt majoritatea Dioneelor din comert), nu vor deveni rosii nici sa le pui sub lumina cea mai puternica.Partea interioara a frunzei va deveni o idee rosiatica si asta cu putina imaginatie. Si acum sa fim seriosi ! Cine-si cumpara prima Dionee pentru coloritul ei? Prima Dionee e cumparata de obicei pentru a fi indopata cu muste moarte, tantari morti si ce mai gasim prin casa (o idee cum nu se poate mai rea-pentru ca planta nu papa mortaciuni) In plus atentie cu punerea la lumina soarelui, mai ales daca planta se afla intr-un recipient de sticla, pentru ca exista riscul sa obtinem o fiertura de Dionaea (propria-mi experienta)

Jun 07

cristi

Iata 2 poze cu aceeasi planta. Prima poza este facuta dupa ce planta a stat aproape un an pe pervarz. A2a este facuta la cateva luni dupa ce am mutat-o intr-un loc cu mult mai mult soare.

Jun 07

Tibi

La saracenii nu ma bag, pentru ca nu am avut rezultate care sa ma multumeasca, dar cu dionea am incercat. Am una verde pe care am pus-o in plin soare si degeaba-rosie tot n-a devenit in ciuda vigorii ei. Anul asta am cumparat una cu partea interna a capcanei rosie, pe care o tin alaturi de cele verzi (pe pervazul geamului-in afara, unde are deasupra un fel de parasolar) si capcana tot rosie a ramas.Probabil ca daca as expune-o la soare direct s-ar intensifica nuanta de rosu. Anul asta am facut cuiva cadou o dionaea care e pe un pervaz, in camera , unde ajunge o lumina bine filtrata, ca sa nu zic ca soarele direct nu bate deloc.Plantei ii merge incredibil de bine- e verde si foarte viguroasa, cu o gramada de capcane de dimensiuni marisoare.

Feb 22

dan

nu cred ca le place asa de mult lumina artificeala

Feb 22

cristi

decat deloc, prefera chiar si lumina artificiala [rece]. dar bineinteles mult mai bun e soarele...cat mai mult..

Jul 03

radu

Venus flytrap are nevoie de lumina in permanenta? presupun k noaptea nu are nevoie....

Jul 06

cristi

corect

Aug 09

Andrei

http://terraforums.com/forums/showthread.php?t=87561 Mai multe despre lumina in terariu ca vad ca tot ati inceput discutia :) Este in engleza dar e destul de folositor daca va ganditi si la varianta asta si tipul explica destul de in detaliu. Si atentie sa nu le dati prea MULTA lumina dioneelor, cel putin nu cand nu au apa in tavita tot timpul sau cand nu le dati timp suficient sa se aclimatizeze, mor mult mai repede de la arsuri decat de la putregai, prea multa apa, etc.

Apr 28

sebi

daca e pot sa o tin in ghiveci ca celelalte flori . daca o tin in casa miroase frumos si cea mai importanta intrebare, eu unu sunt in zona temperata si la mine este si iarna daca o tin in casa o ud ii dau ingrasamant mai trebuie sa ii dau insecte , si daca da unde le gasesc , si daca nu , ce trebuie sa fac. Eu am 12 ani si pana acum n-am mai avut o pl. carnivora defapt acum am aflat ca exista asa ceva si mama a fost deacord sa-mi cumpere deci daca vreti sa-mi raspundeti VA ROG

Jul 26

Tibi Bejan

nu puneti ingrasamant la plantele carnivore! ele au numele de carnivore dintr-un motiv bine intemeiat. ele nu isi iau nutrinetii din sol ci din aer(insecte). au radacini super sensibile iar ingrasamintele s-ar putea sa le usuce tare de tot. eu am acum si nepenthes si sarracenia. am avut si dionee dar m-am lasat de ele intru cat sunt plante care dupa inflorire, majoritatea mor. am incercat sa le tai si florea...degeaba; iesea alta. nepenthes( alata si ventrata) am de vreo 3 ani si sunt super bine. la fel si sarracenia (purpurea). daca aveti nevoie de lamuriri, nu ezitati sa ma intrebati. mie nu mi se par plante foarte pretentioase

Adauga comentariul tau